Derfor skal du handle lokalt

Man hører meget om klimakrisen i øjeblikket, samt hvad du kan gøre som enkeltperson. En pointe, der ofte bliver overset, er at handle lokalt. Når du er på indkøb, står du nemlig over for hundredvis af varer fra hele verden; vælg de varer, som er produceret tættest på dig.

Vælg lokalt

Shop lokalt; det har en større effekt, end du måske går og tror. Der er endda lidt debat om, hvad der er bedst for miljøet; lokale eller økologiske varer? Det kan være svært at finde noget, der er både dansk og økologisk, så spørgsmålet er, hvad man i så fald skal prioritere.

Dog er der ingen tvivl om, at begge dele er bedre, selv hver for sig, end produkter, der kommer fra den anden side af verden fra et konventionelt landbrug.

Effekten på miljøet

Hvad gør lokale varer for miljøet? Det handler mere om, hvad de ikke gør. Varer, der kommer langvejsfra, har været i transport i timevis, hvis ikke dagevis, og med det, er der blevet frigjort CO2 til vores atmosfære.

CO2 er en drivhusgas. Når solen skinner på jorden, rammer strålerne os, og burde derefter blive reflekteret ud igennem vores atmosfære igen. Men når atmosfæren er fyldt med drivhusgasser, bliver varmen hos os, i stedet for at blive frigjort. Det er det, der er med til at få temperaturerne til at stige, så vejret ændrer sig omkring os, og isen på polerne smelter.

Effekten på sælgeren

Dog har lokale varer ikke kun effekt på miljøet; de har også effekt på den person, som sælger det.

Man kan nemlig gå skridtet videre fra lokale varer til lokale butikker. Lokale butikker skal her forstås som butikker, der drives af selvstændige fra dit lokalområde, i stedet for kæmpe mærker og kæder. Når du køber hos en stor kæde, går pengene til den kæde, så den åbner flere butikker eller blive forbedret. Hvis det ikke er en dansk kæde, går pengene altså ikke rigtig til vores samfund, selvom det er det, vi nok ville foretrække.

Effekten på lokalsamfundet

Når du køber hos lokale sælgere, går pengene videre til dit lokale samfund. Små butikker og danskejede butikker sætter pengene tilbage i omløb, hvor det har betydning for dig.

Hvis det er en selvstændig sælger, som du køber hos, går pengene til den persons mad, liv og regninger. De betaler skat på samme måde, som du gør, og de er dermed også med til at betale for din lægeaftale, dine børns skolegang, og alle jeres muligheder. Lokale varer og sælgere er derfor ikke kun med til at betale for dem selv; vores samfundsøkonomi er en cirkulation, hvor alle er med til at hjælpe hinanden.

Effekten på dig og fremtiden

Lokale varer er med til at skabe vækst, og de er med til at skabe en grønnere fremtid. På den måde kan det valg, du tager i dag, have en stor effekt på den fremtid, som dine børn og børnebørn kommer til at opleve. Vælg lokale varer, når du handler ind; det valg kan have en større indflydelse på vores verden, end du går og tror.