Vælg det rigtige laminatgulv

Fra moderne laminat til genvundet hårdttræ er varme og tekstur i trægulve – hvad enten det er faux eller den rigtige handel – et populært valg for husejere. Hvert konstrueret trægulvbræt består af tre eller fire lag træ, limet sammen for at skabe en planke omkring 14 mm tyk. Den har en ægte træfinér på omkring 4 mm tyk ovenpå, hvilket betyder, at den kan slibes tilbage og behandles for at gendanne den originale finish, hvis den bliver skrubbet, slidt eller beskadiget. Det er undertiden tilgængeligt med en ‘klik-og-lås’ installation, som ikke kræver noget klæbemiddel. Tunge-og-rille-versioner skal limes på plads. Se mere på moland.dk. Konstrueret trægulv kan lægges primært i stuer, spisestuer, soveværelser, køkkener. Selvom det er mere modstandsdygtigt over for fordrejning end massivt træ, undgås det stadig bedst på steder, hvor det vil blive udsat for meget fugtighed, såsom et badeværelse. Det undgås også bedst på trapperne, hvor det er tidskrævende og let at lægge. Det kan være vanskeligt at opnå en god finish omkring hjørnerne – for eksempel omkring synkesteder.

Massive træplader

Hver massiv træplade er lavet af et enkelt stykke træ, typisk 18-20 mm tyk. Det monteres normalt ved hjælp af tunge-og-rille. Alle træsorter har en hårdhedsgrad, som angiver, hvor let de kan beskadiges, bukkes eller bæres af hverdagens slid. Massive trægulve kan slibes tilbage for at gendanne finishen – antallet af gange, du kan gøre dette, bestemmes af, hvor dyb tungen er sat fra toppen af brættet. Det kan lægges overalt med en relativt konstant luftfugtighed. Især i gange og opholdsarealer, hvor du kan vise det fra.

Genvundne træplader

Genvundet trægulve er træ, der er blevet brugt i en anden, ældre ejendom og er blevet reddet for at blive genbrugt. Hvis du bor i en gammel ejendom, kan du være heldig og opdage perfekt bevarede originale gulvplader under årtier gamle tæpper. Hvis ikke, kan du købe dine egne vintage planker.